Ananas

Ananas

Źródło przeciwutleniaczy

100 g ananasa zawiera 48 mg witaminy C, co stanowi równowartość 80% dziennego zapotrzebowania. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, jest też podstawowym antyoksydantem, który chroni komórki ciała przed wolnymi rodnikami.

Wspomaganie układu pokarmowego

Bromelina to grupa enzymów, którym ananas zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości lecznicze. Enzym ten usprawnia procesy trawienne, gdyż w naturalny sposób rozkłada białko. Jest w stanie rozłożyć tysiąc razy więcej protein niż sama waży, dlatego jest nieocenionym wsparciem przy niestrawności i słabym wydzielaniu soków żołądkowych. Może również zapobiegać zaparciom i wzdęciom.

Dla układu kostno-stawowego

Bromelina wykazuje właściwości przeciwbólowe - doskonale sprawdza się w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów. Ponadto pomaga usuwać z organizmu nadmiar kwasu moczowego – jest nieoceniona przy napadach dny moczanowej. Ananas może też zapobiegać osteoporozie, gdyż jest źródłem manganu, żelaza i miedzi, czyli pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. Mangan ułatwia przyswajanie wapnia przez organizm oraz jego wchłanianie się w tkankę kostną. Żelazo zapobiega łamliwości kości, a miedź odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu.

Chroni wzrok

Codzienne jedzenie ananasa znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.

Zmniejsza ból i pomaga w gojeniu się ran

Bromelina wspomaga gojenie się ran, także tych oparzeniowych i pooperacyjnych, łagodzi ból i procesy zapalne.

Obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów

Bromelina działa przeciwzakrzepowo - zapobiega sklejaniu się płytek krwi i rozpuszcza już powstałe zakrzepy, przez co zapobiega chorobie wieńcowej czy zakrzepowemu zapaleniu żył.
 
 
« powrót
 

2015 Sokołyk, Wszelkie prawa zastrzeżone

Sokołyk sp. z o.o. sp.k.ul. Mikołaja Konstantego Ciurlionisa 5,05-270 MarkiE-mail: biuro@sokolyk.plTel.: 570 002 135