Brzoskwinia

Brzoskwinia

Źródło żelaza, wapnia i magnezu

Brzoskwinie są bogate w pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5 mg), magnez (10 mg). Idealne dla chorych na anemię, kobiet w ciąży i wegetarian. Brzoskwinie pobudzają produkcję czerwonych krwinek i wspomagają trawienie. Nie zawierają tłuszczu ani sodu, więc są wskazane dla osób z nadciśnieniem lub wysokim poziomem cholesterolu.

Efekt „brzoskwiniowej” cery

Brzoskwinie zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, które nawilżają skórę od wewnątrz. Są wykorzystywane jako składnik kosmetyków.

Pomaga w odchudzaniu i oczyszczaniu

Brzoskwinie są niskokaloryczne – 100g owocu to tylko 46 kalorii. Są polecane w kuracjach odchudzających. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Bogate w błonnik pokarmowy.

Redukuje stres, pomaga w produkcji hormonu szczęścia

Witaminy z grupy B oraz niacyna wykazują właściwości wyciszające, relaksujące. Niacyna niezbędna jest do produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jej niedobór zwiększa podatność na stres, może również powodować zły humor. 

Profilaktyka antynowotworowa

Aktualne badania udowodniły, że związki zawarte w brzoskwiniach pomagają zwalczać złośliwe komórki nowotworowe, jednocześnie nie uszkadzając komórek zdrowych.
 
 
« powrót
 

2015 Sokołyk, Wszelkie prawa zastrzeżone

Sokołyk sp. z o.o. sp.k.ul. Mikołaja Konstantego Ciurlionisa 5,05-270 MarkiE-mail: biuro@sokolyk.plTel.: 570 002 135