Jabłko

Jabłko

Jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”

Jabłka odkwaszają organizm, gdyż zawierają zasadowe sole mineralne. Zawierają potas, który normalizuje ciśnienie krwi, wzmacnia serce i reguluje gospodarkę wodną. Są bogate w żelazo, tak konieczne dla układu krwionośnego i transportu tlenu do komórek.

Oczyszcza i uzdrawia

Skórka jabłka jest bardzo bogata w pektyny, dlatego są szczególnie polecane palaczom, osobom mającym w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami i mieszkańcom miast. Pektyny neutralizują toksyczne substancje, np. z kobaltem i ołowiem tworzą nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Oprócz tego zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą. Pektyny regulują perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.

Skórka jabłka zawiera też inny super związek – kwercetynę, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki mózgu. Powoduje wzrost stężenia acetylocholiny, neurohormonu, który bierze udział w procesach zapamiętywania, a dodatkowo rozkurcza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi. Kwercetyna chroni też przed chorobą Parkinsona, gdyż stabilizuje poziom dopaminy, której brak jest bezpośrednią przyczyną tej choroby.

Jabłka działają też moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce, układ nerwowy.

 
 
« powrót
 

2015 Sokołyk, Wszelkie prawa zastrzeżone

Sokołyk sp. z o.o. sp.k.ul. Mikołaja Konstantego Ciurlionisa 5,05-270 MarkiE-mail: biuro@sokolyk.plTel.: 570 002 135