Jarmuż

Jarmuż

Silne przeciwutleniacze

Zawarty w jarmużu sulforafan ma silne działanie antynowotworowe. Może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Sulforafan niszczy bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Poza tym jarmuż zawiera karotenoidy - przeciwutleniacze, które również hamują procesy oksydacyjne. Dowiedziono, że regularne spożywanie karotenoidów może obniżyć występowanie nowotworów jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

W jarmużu jest też dużo chlorofilu – zielonego barwnika, który tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ilość toksyn dociera do tkanek organizmu.

Kolejny konieczny składnik antynowotworowej diety - witamina K, również hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Zawartość witaminy K w jarmużu jest tak wysoka, że nie powinny go jeść osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.

Witamina C

Więcej witaminy C od jarmużu zawierają tylko papryka i natka pietruszki. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm, jest niezbędna w przyswajaniu żelaza, chroni przed chorobami układu krążenia, wzmacnia odporność organizmu.

Ochrona dla oczu

Beta-karoten i witamina A – to związki chroniące przed tzw. kurzą ślepotą i nadmiernym wysuszaniem oka. Zawarte w jarmużu luteina i zeaksantyna są głównymi składnikami pigmentu plamki żółtej. Chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i szkodliwym działaniem nadmiaru światła. Podobne właściwości antyoksydacyjne ma witamina C.

 
 
« powrót
 

2015 Sokołyk, Wszelkie prawa zastrzeżone

Sokołyk sp. z o.o. sp.k.ul. Mikołaja Konstantego Ciurlionisa 5,05-270 MarkiE-mail: biuro@sokolyk.plTel.: 570 002 135