Pomarańcza

Pomarańcza

Źródło witamin

Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Owoce należy jeść razem z błonkami oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. Dzięki temu naturalna witamina C jest lepiej przyswajalna niż ta wytworzona syntetycznie. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, neutralizującym wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z substancji toksycznych, jest niezbędna w przyswajaniu żelaza, chroni przed chorobami układu krążenia, wzmacnia odporność organizmu.

Biała skórka pomarańczy jest także doskonałym źródłem witaminy PP i pektyn. Spożywanie jej obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga trawienie i działa antybakteryjnie.

Redukuje stres, reguluje ciśnienie krwi

Olejek pomarańczowy ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Pomarańcze mają też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy), które wpływają pozytywnie na stan skóry i na funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają potas, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Terpeny (zawarte w olejkach pomarańczy) rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu regulują krążenie.

Poprawia przemianę materii

Pomarańcze to źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia przemianę materii.

 
 
« powrót
 

2015 Sokołyk, Wszelkie prawa zastrzeżone

Sokołyk sp. z o.o. sp.k.ul. Mikołaja Konstantego Ciurlionisa 5,05-270 MarkiE-mail: biuro@sokolyk.plTel.: 570 002 135