Burak
Superbohater wśród soków
Sok z buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Stanowi antidotum na złą przemianę materii. Pobudza krążenie i wspomaga układ krwionośny - barwniki buraczane to silne przeciwutleniacze, które aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Skutecznie obniża ciśnienie tętnicze – azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie krwi, tym silniejsze działanie azotanów. Buraki wspomagają również mięsień sercowy.
Anty–rak
Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem wspomagającym zwalczenie chorób nowotworowych. Zawdzięcza to ogromnej zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce, przeciwdziałają wielu innym nowotworom.
Odkwaszanie
Buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Przywracają równowagę kwasowo – zasadową w żołądku, zwłaszcza neutralizują skutki jedzenia mięs i słodyczy. Pomagają też na… na syndrom dnia poprzedniego :)
Dobre samopoczucie
Betainę zawartą w burakach stosuje się w niektórych formach leczenia depresji. Inny związek, tryptofan, uspokaja umysł i daje poczucie zadowolenia. Kwas foliowy działa uspokajająco, pomaga w zasypianiu. Ponadto buraki – dzięki obecności litu i magnezu - poprawiają ogólne samopoczucie, wzmagają koncentrację, refleks i pamięć. Zmniejszają też napięcie nerwowe, leczą różnego rodzaju nerwice czy zaburzenia snu.